top of page
Foto van schrijvergauthier

Blackbirds, slimme vogels die buiten de kooi denken en in een bubbel spelen

Wat als we, net zoals bij tennis, het hockeyveld met een gigantische luchtbel bedekken om in de winter verder te kunnen spelen? Wat het lid wil, kan Blackbirds regelen! Zonder aarzelen werd het project werkelijkheid en creëerde de club van Zandhoven de eerste "Hockey Winter Dome" van België.


We zijn al midden oktober, de achtste speeldag van het kampioenschap staat voor de deur. Halloween is bijna een herinnering en Mariah Carey staat op het punt om weer uit de koelkast te komen om de kerstperiode in te luiden. Terwijl de meesten stilaan aan de geur van kerstbomen beginnen denken, is het voor hockeyspelers tijd om hun zaalstick en handschoenen boven te halen. En voor de ouders... Die kunnen zich alvast voorbereiden op de tochtige tenten en de afspraken op moeilijke uren in sportzalen die de geur van zweetvoeten weer op de kaart zetten.


Maar kan het niet anders? Blijven we verplicht om gebruik te maken van die energievretende witte tenten die overal in hockeyclubs opduiken zodra de eerste sneeuwvlokken vallen? Kijk naar de tenniswereld! Waarom niet hetzelfde doen? Waarom geen luchtbel over een heel hockeyveld zetten en er gewoon onder spelen? Het idee leek onmogelijk. "Dat kan niet," dachten de meeste hockeyspelers. Maar de bestuurders van Blackbirds HC wisten dat het niet onmogelijk was en dus deden ze het. Vanaf deze winter verwelkomen ze je onder hun Winter Dome.


Tijd om een kijkje te nemen bij deze eigenzinnige vogels uit Zandhoven.

Blackbirds is nog een jonge club, maar ze heeft ondertussen al twee kunstgrasvelden. In 2016 opgericht, begon dit kleine clubje onder leiding van 1 voormalige hockey speelster en 3 niet-hockeyers op een een oud voetbalveld. Twee jaar later verhuisden ze naar de huidige locatie, dat ondertussen is uitgerust met een waterveld, een zandveld en een oefenveld. De groei is snel gegaan. Vandaag telt de club meer dan 730 leden en dat aantal blijft elk jaar stijgen. Het geheim? Lagere lidgelden, minder dan 350 euro, maar wel met een grote vraag naar betrokkenheid. Dit heeft geleid tot een hechte, loyale en zeer actieve gemeenschap. En die betrokkenheid is hard nodig, want de lokale subsidies zijn er niet en creativiteit en handen uit de mouwen zijn vereist. En het werkt! De opkomst is enorm, de vrijdagavonden in de club zijn uitgegroeid tot een instituut, met minstens 150 eters in de "Cantina" dat reserveren een must is.


In 2023 beseften de leden dat ze opkeken tegen de winterstop. Drie maanden zonder hockey en zonder hun wekelijkse ontmoetingen van hun sportvrienden? Ondenkbaar!  Dus besloten ze mee te doen aan het zaalhockeyseizoen. Dit om hun onderlinge band in stand te houden tijdens de wintermaanden en hun skills bij te schaven. Alleen... de zaal ligt 8 kilometer verderop, en de sfeer is niet hetzelfde als thuis. Een nieuw probleem voor het bestuur, dat, zoals gewoonlijk, met een frisse blik naar een oplossing zocht.


Ze besloten een kijkje te nemen over de grens, in Nederland, en kwamen in contact met RSI Sports Group. Dit Nederlandse bedrijf bood een oplossing die niemand eerder durfde overwegen: een luchtbel over een heel veld bouwen met binnen in een hockey vloer. In Nederland staan er tientallen.. Dit heet een Air Dome. Als de ankers eenmaal geplaatst zijn, staat het op minder dan een dag overeind.



De voordelen zijn aanzienlijk. De dome is gemaakt van isolerende materialen met meerdere lagen die de kosten voor verlichting en verwarming verlagen, wat aanzienlijke besparingen oplevert voor indoorstructuren. Daarnaast biedt de ruimte binnenin voldoende plaats voor een gezellige horeca en genoeg toeschouwers, wat de rendabiliteit van het indoorseizoen verhoogt. Volgens de berekeningen van de bestuurders van Zandhoven zou deze investering de kosten van de zaal halveren, en door de horeca te benutten zou de club actief kunnen blijven in de wintermaanden. Hockey, gezelligheid, en financieel voordeel voor de leden — meer hebben ze niet nodig om het plan goed te keuren. Het financiële plan werd snel opgesteld, en zoals altijd steunden alle leden van de club dit initiatief. Voor het indoorseizoen zijn er 35 Blackbirds-teams ingeschreven. Clubs uit de omgeving die zelf geen ruimte meer hebben, vullen de laatste vrije plekken op, en zo is de "thunderdome" elke dag van 17u tot 23u bezet, en ook het hele weekend door. Een perfecte manier om de winter door te brengen, gezellig bij de bubbelbar.


Maar zijn er ook nadelen aan de Air Dome? De ankers vormen een probleem voor clubs met watervelden. Het systeem vereist boorgaten in de grond, en de drainage van onze besproeide velden is daar niet zo blij mee. Daarom werd de dome geplaatst op het zandveld van Blackbirds, dat veel robuuster is dan zijn natte tegenhanger. Maar ook hier bleek het woord onmogelijk niets anders dan een illusie. De ervaring en contacten van Blackbirds hebben andere clubs in de regio al aangespoord om de haalbaarheid van hun eigen dome te onderzoeken.


Misschien hebben de vastberaden leden van Blackbirds, dankzij hun sterke samenhorigheid, de weg geëffend naar een nieuwe kijk op zaalhockey in België. Wie weet hebben binnen enkele jaren alle clubs een dome en wordt er het hele jaar door hockey gespeeld, misschien zelfs op kunstgras...


Benieuwd of er nog meer innovatieve en ondernemende initiatieven van deze zwarte vogels uit de provincie Antwerpen komen!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page