Deze Nivelloise club van het hart verwelkomt een nieuw bestuursteam dat de dynamiek wil voortzetten die al bijna 25 jaar geleden werd ingezet, in de lijn van zijn voorgangers. Met de ambitie om deze continue groei voort te zetten en de club naar nieuwe hoogten te tillen, nemen deze gepassioneerde mensen het stokje over. Laten we inzoomen op deze bijzondere vogels die nestelen in het prachtige Parc de la Dodaine, in hartje Waals-Brabant.

De Pingouin is een van de oudste clubs van België. Opgericht in 1936 kreeg de club zijn wiebelende naam van zijn oprichters, die zich lieten inspireren door een mascotte die ze bij de stichting als cadeau kregen. Pas in 1971 verhuisde de club naar zijn huidige locatie in het buitengewone kader van het Parc de la Dodaine. Daar werd ook de legendarische "roulotte" ingehuldigd, die jarenlang als chalet zou dienen en het decor zou vormen voor memorabele feestjes. Want als de Pingouin ergens om bekendstaat, dan is het wel om zijn derde helft: wedstrijden worden er nooit afgesloten zonder een stevige portie gezelligheid en warmte, en wie een avondje in het clubhuis doorbrengt, komt daar zelden ongeschonden uit.
Zijn feestelijke kant doet echter niets af aan de prestaties op het veld. Reeds halverwege de jaren 80 speelde de Pingouin in de hoogste divisie van het Belgische hockey, zowel outdoor als indoor. Namen als Patrick Raes en Dom Dandoy, die nog steeds bij de veteranen te vinden zijn, maakten toen al furore. Maar pas in de tweede helft van de jaren 90 verscheen voor het eerst een ploeg in de finale van de Beker van België. Ondertussen was de club in omvang verdrievoudigd en had ze een stevige jeugdwerking uitgebouwd, met onder andere een zekere "Zoulou" Brulé als grote belofte. De jeugdteams begonnen titels binnen te halen, en sommigen onder hen werden zelfs opgemerkt voor de nationale U18-ploeg. Diezelfde Zoulou, overladen met titels, werd later hoofd van de jeugdopleiding. Een mooie wisselwerking die perfect de geest van de club weerspiegelt.

De jaren 2000 betekenden een echte doorbraak: de club in zwart en wit begon serieuze hoogten te bereiken met meerdere titels als "club van het jaar", diverse Bekers van België, de oprichting van een "Hockey Together"-team, de aanleg van een tweede kunstgrasveld en uiteindelijk de bouw van een gloednieuw clubhuis. Of het nu door zijn geest, zijn initiatieven of zijn titels is, de Pingouin is uitgegroeid tot een iconische Belgische hockeyclub. En zoals veel anciens het nog altijd zeggen: "Je verlaat de Pingouin nooit echt, je kan van club veranderen, maar je hart blijft hier!"
Door de jaren heen heeft de Pingouin regelmatig spelers geleverd aan de nationale ploeg, opgeleid op zijn eigen "ijsbank". De meest recente is Nelson Onana, die vandaag speelt bij de Léo en de Red Lions, maar tot 2019 zijn opleiding kreeg bij de Royal Pingouin Hockey Club van Nijvel.
Balanceren tussen sport en familie
Sinds 2024 heeft de Pingouin een volledig nieuw bestuursteam onder leiding van Louis Tichoux. Hun doel? De inspanningen die door de jaren heen zijn geleverd, verderzetten, verfijnen en uitbreiden. De club telt vandaag meer dan 1.200 leden, waarmee hij bij de 10 à 11 grootste clubs van het land hoort. Hij combineert een mooie balans tussen jeugd- en seniorenspelers, en alle leeftijdscategorieën zijn vertegenwoordigd in ofwel de Eredivisie (DH) of Nationale 1, zowel bij de heren als de dames. De Pingouin is een club waar je je thuis voelt, en dat familiale aspect moet behouden blijven – dat is een prioriteit. Het engagement van de leden bewijst dit: talloze vrijwilligers zetten zich in, en elk weekend (en zelfs doordeweeks) draaien heel wat jeugdspelers van de club shifts achter de bar.

Maar natuurlijk ligt de nadruk op het sportieve. Dit jaar zet de club een belangrijke stap met de aanstelling van Anouk Raes als nieuwe sportief verantwoordelijke. Een kind van de club, opgegroeid in de eerste ploeg van de Pingouin, kapitein van de Red Panthers op de Olympische Spelen van Londen 2012 en later coach van de damesploeg van de club.
Anouk ziet de toekomst van de Pingouin door twee brillen. De eerste: de damesploegen een volwaardige plaats geven naast de herenploegen. In te veel clubs krijgen de vrouwen, ondanks hun successen, nog steeds niet dezelfde lof, steun en erkenning als de mannen, en daar wil ze verandering in brengen. De tweede: de professionalisering van de begeleiding. In een sport die nog grotendeels semi-amateur is, schrikt dat woord soms af, maar het is nodig om hongerige spelers en speelsters te voeden. De meeste jeugdteams van de Pingouin spelen tussen de onderste regionen van de DH en de top van divisie 1. Ze willen winnen, ze willen groeien, en het zou zonde zijn om ze de club te zien verlaten op zoek naar een hoger niveau elders. De Pingouin wil bouwen op zijn eigen jeugd, geen talent van buitenaf "wegkapen", maar zijn eigen jonge talenten alle kansen geven om zich te ontwikkelen in een veilige en vertrouwde omgeving.

Toch draait het voor Anouk niet alleen om sportieve prestaties. Zoals ze zelf zegt: "We willen niet alleen grote sporters vormen, maar ook mooie mensen!" Daarom wordt er extra aandacht besteed aan ethiek en fair play, zowel op als naast het veld, niet alleen bij de jongeren, maar ook bij hun begeleiders en ouders. Dit begint op 8 februari met een Fair-Play-dag, georganiseerd door de LFH, met sensibiliseringssessies voor ouders gedurende de hele dag.






Een juweel in zijn doosje bewaren
Naast het sportieve aspect wil Louis, samen met zijn team, ervoor zorgen dat de infrastructuur in lijn blijft met de groei en ambities van de club. Als de spelers, jong en oud, zich elke dag inzetten om de kleuren van de Pingouin te laten schitteren, en de club zich heeft uitgerust met een gloednieuw gebouw om spelers en bezoekers waardig te ontvangen, dan moeten de velden die ambitie weerspiegelen. Er zijn dan ook plannen om de velden een opknapbeurt te geven en binnen het Parc de la Dodaine een club te blijven die zich kan meten met de andere sportverenigingen rondom: rugby, voetbal, atletiek, tennis, zwemmen, gymnastiek en de watersportclub. De Pingouin, een parel van de Waalse sportwereld, moet zijn kleuren blijven laten stralen.
De indoorfaciliteiten kregen alvast een stevige upgrade dit jaar, met een dubbele tent die twee velden overdekt en een gezellige centrale ruimte waar de warmte van de club zelfs in de winter voelbaar blijft. De voorzitter heeft een duidelijke visie: de club moet op alle niveaus – evenementen, sportief en infrastructuur – dezelfde standaard bereiken als de indoorwerking dit jaar. En voor de zaalcompetitie volgend seizoen? Misschien kan dat nog ambitieuzer!
De Pingouin staat er goed voor, zowel bij de jeugd als bij de senioren, en dat is zijn grootste sterkte. Eenmaal je deze zeldzame vogel ontdekt hebt, genesteld in zijn groene paradijs, vergeet je hem niet snel. De warmte van zijn leden blijft aan je kleven, zowel op het lijf als in het hart. We wensen deze keizer van Waals-Brabant een mooie toekomst en hopen dat hij zijn vleugels blijft spreiden zoals hij dat altijd al heeft gedaan!
Comentarios