top of page

EHL 2025 is hier: Belgische clubs klaar om Europa te veroveren

  • Foto van schrijver: Loïc
    Loïc
  • 7 apr
  • 4 minuten om te lezen

Van 16 tot 21 april zijn alle ogen van de Europese hockeywereld gericht op Nederland. In ’s-Hertogenbosch, op de terreinen van HC Den Bosch, vindt dan de 2025-editie van de Euro Hockey League (EHL) plaats. De EHL is in het hockey het equivalent van de Champions League in het voetbal. De competitie brengt de beste clubs van het continent samen, met een licht verschillend format voor mannen en vrouwen: een FINAL8 voor de heren en een FINAL12 voor de dames.



Jaar na jaar bevestigt de EHL haar status als dé afspraak voor de meest ambitieuze clubs van Europa. En ook dit seizoen is België opnieuw sterk vertegenwoordigd.


DID YOU KNOW?



Hoe worden de EHL-tickets verdeeld en hoe pakt België het aan?

Het kwalificatiesysteem voor de EHL is gebaseerd op een ranking die sterk lijkt op die van het Europese voetbal: de prestaties van de clubs over de voorbije drie seizoenen worden meegeteld, met een afnemende weging. Op basis van dat klassement worden de tickets als volgt verdeeld: de landen op plaatsen 1 tot 3 mogen drie teams afvaardigen, de landen op plaatsen 4 tot 6 twee, en landen op plaatsen 7 tot 11 één team.

Dankzij haar uitstekende recente prestaties zit België in de top 3 en krijgt ze dus drie tickets voor het mannentoernooi. Daarna is het aan de nationale hockeyfederatie om te bepalen hoe die tickets worden verdeeld.


De Belgische selectieprocedure is helder:

  • De landskampioen is automatisch geplaatst.

  • De leider van de reguliere competitie krijgt ook een ticket.

  • Tot slot gaat het derde ticket naar de tweede finalist… tenzij die al geplaatst is via een van de vorige criteria. In dat geval wordt er een “kleine finale” gespeeld om de laatste plaats toe te wijzen.


Belangrijk detail: om als land deel te nemen aan de EHL moet je minstens twee clubs actief hebben in EHF-competities (zoals de EuroHockey Trophy).


Overzicht van de knock-outfases en wat onze Belgische clubs te wachten staat


Bij de dames zijn de ambities niet minder hoog:

La Gantoise, die al voor het vierde jaar op rij meedoet, is uitgegroeid tot een vaste waarde in de EHL. Als leider in het nationale klassement heeft het team alle troeven in handen om ver te geraken. Met Ambre Ballenghien als boegbeeld en ervaren krachten zoals Barbara Nelen, Alix Gerniers, Michelle Struijk en Hélène Brasseur, heeft de ploeg een stevige kern die weet wat nodig is op het hoogste niveau.


Braxgata maakt zich intussen op voor haar allereerste deelname aan de EHL. Maar de Antwerpse club komt zeker niet met lege handen: in de kern zitten verschillende ervaren Red Panthers zoals Stéphanie Vanden Borre (vorig jaar nog actief in de EHL met La Gantoise), Lien Hillewaert, Judith Vandermeiren, Camille Belis en doelvrouw Elena Sotgiu. Een stevige ploeg, die zich zeker niet zomaar zal neerleggen bij de Europese top.



En bij de heren is de start meteen spraakmakend:

La Gantoise en Léopold nemen het in de kwartfinales meteen tegen elkaar op in deze editie van 2025. Een affiche om duimen en vingers bij af te likken, maar ook een beetje wreed: een van de twee Belgische teams ligt er meteen uit.


La Gantoise, regerend kampioen, begint met vertrouwen aan het toernooi. Als leider in de Belgische competitie kunnen ze zich optimaal voorbereiden. De kern is diep en ervaren, met bekende namen als Alexandre Hendrickx (vorig jaar nog kampioen met Pinoké) en Antoine Kina. Het doel is duidelijk: bevestigen op het Europese toneel.


Tegenover hen staat een Léopold dat op korte tijd stevig uit het dal is gekropen. Op de zesde plaats bij de winterstop, maar sindsdien een indrukwekkende reeks neergezet met zeges tegen onder andere Dragons, Uccle en Watducks. Onder impuls van Max Bertrand, die halverwege het seizoen werd binnengehaald, heeft de ploeg een herwonnen aanvallende flair laten zien. Léopold zal zich in de EHL allerminst tevredenstellen met een bijrol.


Helaas moeten de Watducks, de derde Belgische vertegenwoordiger, de rest van het toernooi vanuit de zetel volgen. Zij werden in oktober al uitgeschakeld in de KO16. Een vroege exit die perfect past in hun wisselvallige seizoen – een jonge ploeg in volle opbouw.




De EHL schakelt een versnelling hoger

Bij de start had de EHL de ambitie om dé referentie in het clubhockey te worden, maar dat verliep met horten en stoten. Hoewel prestigieus, werd het toernooi lange tijd als weinig rendabel gezien door de clubs: dure verplaatsingen, beperkte media-aandacht, twijfelachtig rendement… Maar intussen lijkt de EHL eindelijk haar vleugels te spreiden.


De communicatie is veel professioneler geworden: teasers, hoogtepunten, livestreams, meeslepende stories… Zowel de clubs als de organisatoren spelen het spel mee. Het publiek is er, de kijkcijfers stijgen, en ook de sponsors tonen steeds meer interesse.

Voor de clubs is meedoen aan de EHL intussen veel meer dan alleen sportieve eer. Het is een unieke etalage en een krachtig imago-instrument – zeker in een sport waar media-aandacht nog altijd schaars is.


Met goed voorbereide ploegen, een strak schema en een competitie die elk jaar sterker wordt, is het aftellen begonnen: EHL 2025 belooft om van te smullen. Wordt dit het jaar van een nieuwe Belgische triomf?


Comments


bottom of page