top of page
Foto van schrijverGRGT

Mondbescherming of een onverwachte snack?

Die van Tom Boon heeft zijn deelname aan de Olympische Spelen gered. Maar hoewel mondbeschermers bedoeld zijn om de glimlach van hockeyspelers te beschermen, belanden deze plastic gadgets vaak in hun maag. Onderzoek naar deze hulpmiddelen die soms op de grens balanceren tussen gezondheid en veiligheid.


Kinderen slikken elk seizoen het equivalent van drie kredietkaarten in!


Tijdens de wedstrijd België-Ierland werd de steraanvaller van de Red Lions vol in het gezicht geraakt. Hij was zijn tanden bijna kwijt, maar gelukkig droeg hij een mondbeschermer van goede kwaliteit, die niet alleen zijn gebit en kaak redde, maar ook zijn deelname aan de Olympische Spelen in Parijs afgelopen augustus. Hoe zit het dan met dit essentiële accessoire, dat misschien maar één keer in een carrière van pas komt? Hoe wordt het door jonge spelers gebruikt?

Meestal gekocht in het clubhuis, snel op maat gevormd in een kopje heet water net voor de zaterdagochtendwedstrijd, veranderen mondbeschermers na enkele weken vaak in een misvormde klomp plastic. Die zou beter thuishoren in de vuilnisbak dan in de mond van onze kinderen. En wat zijn de gevolgen voor hun gezondheid?


Tijd voor een experiment. Gewapend met een precisieweegschaal wogen we de mondbeschermers voor en na gebruik door jonge spelers. Het resultaat? Terwijl een standaard beschermer aanvankelijk 15 gram weegt, blijft er na enkele weken gebruik (en slijtage) nog maar 10 gram over. Zonder het te beseffen, slikken jonge hockeyspelers dus 5 gram plastic in. Dat is het gewicht van een kredietkaart. En als dit accessoire twee keer per jaar wordt vervangen, slikken kinderen in totaal 15 gram plastic per seizoen in. Laten we het eens hebben over plastic. Een van de materialen die wordt gebruikt om de zachtere mondbeschermers te maken – vaak de goedkopere modellen – is EVA-plastic, oftewel ethyleen-vinylacetaat. Dit materiaal staat bekend om zijn schokbestendigheid en aanpasbaarheid bij het vormen, maar het krijgt een stuk minder goede punten als het van het veld naar de maag gaat. Dit plastic is uiteraard niet bedoeld om ingeslikt te worden. Maar wat zijn de risico’s?


Mogelijk kankerverwekkend

We hebben contact opgenomen met een stomatoloog en een hematoloog om meer te weten te komen over de risico’s van het inslikken van dit type plastic. Er zijn weinig studies over, maar we ontvingen het toxicologische fiche van vinylacetaat, opgesteld door het Franse Instituut voor Onderzoek en Veiligheid (INRS). Ethyleen-vinylacetaat zou licht toxisch zijn bij orale inname en er zou meer dan 100 gram nodig zijn om ernstige medische complicaties te veroorzaken. Ook werd geen systemische toxiciteit waargenomen bij langdurige blootstelling. Toch zijn deze studies uitgevoerd op ratten. De effecten van EVA-plastic op mensen zijn nauwelijks gedocumenteerd, en de gegevens zijn dan ook onvoldoende om het kankerverwekkend potentieel in te schatten. Daarom heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) vinylacetaat geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor de mens. Voorzichtigheid is dus geboden. Zeker als sommige hockeyspelers deze mondbeschermers 10, 15 of zelfs 20 jaar gebruiken.


Gelukkig bestaan er alternatieven. Sterkere beschermers, die beter passen en voorkomen dat spelers op plastic kauwen. "De standaard mondbeschermers op de markt zijn te groot, oncomfortabel en laten spelers moeilijk ademen", aldus Gauthier Boccard, Belgisch international bij Leopold Club en medeoprichter van het merk C-Cover, dat de mondbeschermer produceerde die Tom Boon droeg tijdens zijn ongeluk. "Ademhaling is de sleutel, zowel voor topspelers als voor de rest." En hoe zit het met op maat gemaakte oplossingen die tandartsen aanbieden? "Ze zijn dunner en passen beter in de mond, maar zijn niet per se geschikt voor hockey. Bovendien hangt de kwaliteit af van de leverancier die de tandarts kiest." Het Belgische merk wil het beste van beide werelden combineren met hun mondbeschermers, gemaakt op maat met behulp van 3D-technologie. Deze beschermers zijn dun, comfortabel en bieden de juiste bescherming voor hockeyspelers. Hoewel de prijs (170 euro) hoger is, gaat zo’n beschermer volgens het merk meer dan vier jaar mee. Zo heb je de investering snel terugverdiend.

Wel moet opgemerkt worden dat deze op maat gemaakte beschermers pas mogelijk zijn vanaf ongeveer 13 of 14 jaar, wanneer het kind zijn definitieve tanden heeft. Hoe beschermen we de glimlach van jongere kinderen dan? Kies mondbeschermers gemaakt van stevige materialen om te voorkomen dat plastic wordt ingeslikt. Merken zoals Shock Doctor, Adidas en Korok bieden dergelijke producten aan.

Net zoals de mondbeschermers van C-Cover wijzen innovatieve initiatieven de weg naar veiliger en beter passende uitrusting. Deze zorgen niet alleen voor de veiligheid en het comfort van de spelers, maar ook voor hun gezondheid. Want deze jonge spelers zijn gek op hockey, niet op plastic.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page