top of page
Foto van schrijvergauthier

Nee, een naam is niet verplicht!




Kinderen groeien snel. Veel te snel als het om schoenen of hockeymateriaal gaat. Je hebt net een gloednieuw paar schoenen gekocht, en hop, twee schoenmaten later ben je alweer te laat. Die prachtige, splinternieuwe Osaka KAI’s van 120 euro? Tijd om ze door te geven aan broer of zus. 


Maar wat doe je met een polo of shirt waar je de naam en voornaam van je kind op hebt laten drukken? Schoenen, sticks, scheenbeschermers of sokken worden makkelijk doorgegeven van de ene hockeyer naar de andere, maar een shirt met “Arthur Dekelver” op de rug? Dat ligt wat moeilijker. Elke ouder kent het dilemma: bij de aankoop van de eerste clubkledij komt de vraag: “Gaan we de polo personaliseren?” Uit onzekerheid, omdat het wordt voorgesteld, en natuurlijk omdat zoon- of dochterlief enthousiast roept: “Oh ja, graag!”, laat je naam en nummer netjes op de rug drukken. Liefst met het nummer van een Red Lion, uiteraard. 


En dan, zes maanden later… een groeispurt. Het gepersonaliseerde shirt kan de kast in, voor goed. Je kunt het nog proberen door te geven of tweedehands verkopen, maar wie wil nu spelen met de naam van iemand anders op z’n rug? Ja, maar… het is toch verplicht? Of niet? 


Helemaal niet! 


Artikel 37 van het sportreglement zegt dat kinderen pas vanaf de U14 een uniek nummer op de rug van hun tenue moeten hebben. En dat gaat ALLEEN over een nummer, niet over een naam, en al helemaal niet over een voornaam. In datzelfde artikel 37 staat dat enkel in de Eredivisie bij de heren en dames de naam boven het rugnummer moet worden vermeld. En dat geldt dus uitsluitend voor de Eredivisie. 


Voor een 10-jarige is er dus absoluut geen verplichting om een nummer, laat staan een naam, op de rug van de polo te hebben. En vanaf de U14? Dan is enkel een rugnummer verplicht. Het is altijd makkelijker om een andere jongen te vinden die blij is met een 10-jarige polo in maatje 140, zelfs met nummer 26 erop, dan met een shirt van “Arthur Dekelver #26”. 


Deze informatie maakt het ruilen van clubkleding tussen broers en zussen, op tweedehandsplatformen en in ruilgroepen een stuk eenvoudiger. En misschien helpt het ook om de overproductie van shirts een beetje te beperken. 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page