top of page
Foto van schrijvergauthier

Thank God it’s Friday !

Bijgewerkt op: 12 nov 2024

Op vrijdag 18 oktober om 20u30 vond bij de Waterloo Ducks de inhaalmatch plaats die was uitgesteld wegens de EHL, tussen de Waterloose ploeg en Leopold Club. Een prachtige affiche, uiteraard, maar wat ons vooral interesseerde, was het moment waarop deze match werd gespeeld. Zou het hockey in de Eredivisie aan spektakel én toeschouwers winnen als het afscheid zou nemen van de heilige zondagafspraak om 15 uur?



De wedstrijden van de Eredivisie (voorheen Eerste Divisie tot het begin van het seizoen 2005-2006) worden altijd op zondag om 15 uur gespeeld en dat allemaal gelijktijdig. Hetzelfde geldt voor alle eerste teams van de clubs, van Eerste tot Derde Divisie. Deze traditie is vergelijkbaar met die in het voetbal, en de redenen zijn identiek. De keuze voor zondag bood supporters de kans om naar de wedstrijden te gaan zonder hun werkdag te verstoren, en de namiddag stoorde evenmin degenen die 's ochtends naar de mis gingen. Bovendien was spelen overdag essentieel omdat veel velden geen verlichting hadden en men dus afhankelijk was van daglicht. Vanaf de jaren 60 en 70 begon televisie echter een belangrijke rol te spelen in de uitzending van voetbalwedstrijden. Met de stijging van televisierechten en commerciële belangen werden wedstrijden naar andere tijdstippen verschoven, zoals op vrijdag- of zaterdagavond.


Voor hockey geldt dit echter niet. Hoewel het vertrekpunt vergelijkbaar is, heeft onze sport geen massale populariteit of mediabelangstelling gekend, en was er geen noodzaak om zich aan te passen aan de piekuren van het kleine scherm. Maar dat was voortaan, niet? Voordat de Red Lions en Red Panthers opkwamen? Voordat de Belgische ploegen successen boekten op Europees niveau en de kwaliteit van het spel snel toenam, waardoor België en zijn competitie bij de wereldtop gingen horen? Staat hockey vandaag niet op een kruispunt? Aan de ene kant is er de vertrouwde weg van de zondagswedstrijden om 15 uur, een ritueel voor ouders en ingewijden. Aan de andere kant ligt een onzekerder pad, dat vraagt om heruitvinding, innovatie en ondernemerschap. Innovatie gaat uiteraard hand in hand met verandering, en als er iets is dat zekerheden doet wankelen, is het wel verandering. Tot ongenoegen van de traditionele aanhangers.


Wat zouden de voordelen zijn van het verplaatsen van de Eredivisiewedstrijden naar vrijdag- of zaterdagavond? Om te beginnen, een groter potentieel aan supporters. Als zondag dé hockeydag is, geldt dat voor iedereen. Van Masters tot Fun League, de wedstrijden vinden plaats tussen 8u30 en 13u, en zelfs later als je de al even heilige derde helft meetelt. Een wedstrijd van het eerste team bijwonen wordt dan snel een race tegen de klok, en als niet iedereen in het gezin hockey speelt, klinkt er al snel de roep om "eens iets anders te doen op zondag." Op vrijdag- of zaterdagavond daarentegen is dit publiek doorgaans vrij van sportieve verplichtingen en kunnen ze van de gelegenheid gebruikmaken om er een uitje van te maken.


Bovendien creëert het meer mogelijkheden om wedstrijden bij te wonen. Door alle wedstrijden op hetzelfde moment te plannen, is het onmogelijk om twee wedstrijden bij te wonen. Als we de Eredivisiewedstrijden, zoals in het voetbal, spreiden van vrijdagavond tot zondagmiddag, kun je naar de wedstrijd van je favoriete team gaan en bijvoorbeeld de volgende dag de "wedstrijd van het weekend" of een intens derby live meemaken. Op deze manier versnipper je het live-publiek niet in zes delen, maar geef je de liefhebbers van mooi hockey de kans om meer wedstrijden te zien.


Tenslotte heeft een wedstrijd op vrijdag- of zaterdagavond iets van een spektakel. Het biedt onze atleten, die enorm veel uren en energie steken in hun voorbereiding, een prachtig podium om hun spel te laten zien. Het is ook een stap in de richting van de waardering van de Eredivisiewedstrijden. Bij deze Waterloo Ducks – Leopold wedstrijd, op de vooravond van de herfstvakantie voor kinderen uit de Federatie Wallonië-Brussel, waren er veel fans, gezinnen en ook veel jongeren. Het weekend inluiden met een bezoek aan de club om het eerste team te zien spelen, is een uitstekend idee voor clubs die een vaste schare supporters willen opbouwen, iets dat snel een ritueel kan worden.


We zullen het nooit genoeg herhalen: onze competitie is een van de meest kwalitatieve en succesvolle ter wereld. Het verdient een schijnwerper en waardering die recht doet aan de kwaliteit die het levert. Daarvoor moeten we een kader creëren dat het in de verf zet. De keuze van datum en tijdstip hoort daarbij, en deze WatDucks-Léo wedstrijd had de allure van een grote affiche: de sfeer was aanwezig en het publiek ook. Veel meer is er niet nodig om de juiste conclusies te trekken.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page